Hoe kun je tijd maken voor ‘Meaningful Work’ ?

Betekenisvol werk, dat wil toch iedereen? Maar hoe realiseer je dat? Het lijkt haast een utopie, zeker wanneer je gedreven door de waan van de dag van de ene naar de andere werkdag raast. Uiteindelijk vraag je jezelf af “Waarom doe ik dit?”.
Eigenlijk willen we allemaal meer grip op ons werk, meer aandacht voor de dingen die we zelf nuttig en zinnig vinden. Helaas zijn we in de praktijk vaak bezig met dingen die we vaak tamelijk zinloos vinden en nauwelijks nuttig. Dat kost meer energie dan het oplevert en dat is jammer. Op de blog van de Harvard Business Review vond ik een interview met Julian Birkinshaw en Jordan Cohen, co-auteurs van het te verschijnen artikel ‘Make time for work that matters’. Een interessant interview waarin op een heel praktische manier wordt aangegeven hoe je dit kunt doen.

Creëer 20% meer tijd!

Birkinshaw en Cohen gebruiken een simpele methode die ertoe heeft geleid dat de kenniswerkers die zij hebben begeleid 20% méér tijd hadden om zinvolle en nuttige dingen te doen. Dat wil zeggen, ze kregen natuurlijk niet meer tijd, er zitten maar 24 uur in een dag, maar zij wisten 20% meer ruimte in hun agenda te realiseren voor nuttige en zinvolle activiteiten.

Hoe doen ze dat?

De medewerkers kregen de opdracht om hun agenda te openen en in de periode van de komende twee weken zoveel mogelijk activiteiten (taken, afspraken, meetings, etc.) uit hun agenda te halen, ofwel te ‘skippen’. Ook liet men de medewerkers een mondelinge afspraak maken waarin ze beloofden om dit daadwerkelijk te gaan doen. Dit commitment is belangrijk om de drempel over te gaan. Bij het maken van de keuze welke activiteiten van de agenda zouden verdwijnen gebruikten de medewerkers de volgende vier vragen:

  1. Hoe waardevol is dit en voegt dit op een of andere manier betekenis toe aan wat ik doe?
  2. Wat zou ik overslaan of verplaatsen wanneer er plotseling een kritische of urgente situatie zou ontstaan in mijn familie die mijn aandacht nodig heeft?
  3. Welke persoonlijke waarde heeft deze activiteit voor mij?
  4. Kan dit ook overgedragen worden aan iemand anders?

Door op deze manier heel consequent en kritisch naar hun eigen agenda te kijken konden de medewerkers 20% van hun tijd vrijmaken voor betekenisvoller en zinvoller werk.  Onnodige meetings werden geskipt en minder zinvolle activiteiten verdwenen ook van de agenda. Juist voor zelfsturende teams en medewerkers is dit essentieel. Zelfsturing betekent autonoom mogen handelen en het vertrouwen krijgen om dat te mogen doen. Zelf je agenda bepalen is dan cruciaal en zal ervoor zorgen dat je de voor jou betekenisvolle activiteiten voorrang geeft.

Wat gebeurt er dan met de organisatiedoelen? Wanneer iedereen zelf maar bepaalt wat hij of zij gaat doen dan krijgen we als organisatie niets meer voor elkaar zullen sommigen denken. Die angst heerst vooral bij werkgevers die hun medewerkers eigenlijk niet of onvoldoende vertrouwen. Dat is jammer. Als werkgever mag, of eigenlijk moet, je erop vertrouwen dat je medewerkers zelf keuzes kunnen maken die aansluiten bij de doelen van de organisatie. Je hebt ze (die medewerkers) tenslotte zelf aangenomen en ontwikkeld en anders wordt het zéker tijd voor Talent en Competentiemanagement!

Hier vind je het interview
NB: luisteren naar het geluidsfragment vond ik veel prettiger dan het lezen van de tekst: http://blogs.hbr.org/ideacast/2013/08/how-to-schedule-time-for-meani.html

Geen reactie mogelijk.

Contactgegevens

The Meaning of Work
Slenakerweg 25
6271 PE Gulpen
KvK 53 899 210Tel: 06 11 34 67 68